Šum na srcu - koliko može biti opasan i kako se tretira

31. jul 2023.

4 MIN


Cover Image for Šum na srcu - koliko može biti opasan i kako se tretira

"Šum na srcu" (srčani šum) je medicinski termin koji opisuje abnormalan zvuk koji se čuje tokom slušanja srca stetoskopom. Ovaj šum nastaje kada se protok krvi kroz srce promeni ili postane turbulentan, što može biti uzrokovano različitim faktorima.

Šum na srcu može biti bezopasan i ne predstavljati nikakav problem, posebno ako je prisutan od rođenja (kongenitalni šum na srcu) i ne prati ga drugi simptomi. Međutim, šum na srcu takođe može biti simptom srčanih problema, kao što su srčane mane, srčani udar, srčani ventilni defekti, infekcije srca ili drugih srčanih oboljenja.

Uzrok nastanka

Šum na srcu može imati različite uzroke, a neki od njih su:

Kongenitalne srčane mane koje se razvijaju pre rođenja. Primeri uključuju defekte septuma (zida koji deli srce na dve komore), abnormalnosti srčanih zaklopki i nepravilnosti u strukturi velikih krvnih sudova.

Srčani ventilni problemi- kada srčani ventili ne funkcionišu ispravno, može doći do šuma na srcu. Na primer, stenoza (suženje) ili insuficijencija (curenje) srčanih zaklopki mogu prouzrokovati turbulenciju u protoku krvi.

Srčane bolesti kao što su koronarna bolest srca (suženje koronarnih arterija), srčani udar, kardiomiopatija (bolest srčanog mišića) i endokarditis (upalni proces unutrašnje srčane maramice), mogu izazvati šum na srcu.

Poremećaji ritma srca, odnosno nepravilan srčani ritam, kao što je atrijska fibrilacija ili ventrikularna tahikardija, mogu uzrokovati promene u protoku krvi koje proizvode šum.

Anemija, tj smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca u krvi može prouzrokovati ubrzan protok krvi kroz srce, što može dovesti do šuma.

Povećanje temperature tela, na primer zbog groznice, može privremeno izazvati šum na srcu zbog bržeg protoka krvi.

Fiziološki faktori - ponekad šum na srcu može biti bezopasan. Na primer, kod dece i mladih osoba, srce se još uvek razvija, pa se može javiti prolazni šum.

Dijagnoza uzroka šuma na srcu zahteva pažljivu medicinsku procenu, uključujući slušanje srca stetoskopom, obavljanje različitih testova i dijagnostičkih procedura.

šum-na-srcu1

Simptomi šuma na srcu

Simptomi šuma na srcu mogu varirati u zavisnosti od uzroka šuma i ozbiljnosti srčanog problema koji ga uzrokuje. Kod nekih ljudi, šum na srcu može biti bezopasan i ne izazivati nikakve simptome, dok kod drugih može biti praćen nekim od sledećih simptoma:

  • Otežano disanje: Osoba može osećati nedostatak vazduha ili otežano disanje, posebno tokom fizičke aktivnosti ili nakon napora.

  • Umor: Osoba se može osećati umorno i iscrpljeno, čak i kada nije obavljala teške aktivnosti.

  • Lupanje srca: Osoba može osetiti ubrzan srčani ritam ili preskakanje srca.

  • Bol u grudima: Kod nekih srčanih problema koji prate šum na srcu, može se javiti bol u grudima ili nelagodnost u predelu srca.

  • Plavkasta boja kože (cijanoza): Ovaj simptom se ređe javlja, ali kod nekih ljudi sa ozbiljnijim srčanim manama, može se primetiti blago plavkasta boja kože i sluzokože usled smanjenja nivoa kiseonika u krvi.

  • Gubitak svesti: U nekim slučajevima, posebno kod težih srčanih problema, osoba može izgubiti svest ili doživeti vrtoglavicu.

  • Otoci (edemi): Srčani problemi mogu uzrokovati nakupljanje tečnosti u tkivima, što može dovesti do otoka, posebno u nogama, člancima i stomaku.

Prisustvo šuma na srcu ne znači nužno da će se javiti simptomi. Neke srčane mane mogu biti asimptomatske ili uzrokovati blage simptome koji se ne primećuju svakodnevno. Dijagnoza i tretman se zasnivaju na proceni kardiologa koji će obaviti potrebne testove kako bi identifikovao uzrok šuma i preporučio adekvatnu terapiju ako je potrebno. Ako ste zabrinuti jer primećujeteneke od navedenih simptoma, obavezno se obratite lekaru.

Lečenje šuma na srcu

Lečenje šuma na srcu zavisi od uzroka nastanka šuma, odnosno od ozbiljnosti srčanog problema koji ga uzrokuje.

U nekim slučajevima, šum na srcu može biti bezopasan i ne zahteva specifičan tretman. Lekar će pratiti stanje i redovno obavljati preglede kako bi pratio eventualne promene.

U slučaju da šum na srcu ima veze sa srčanim oboljenjem, lekar može preporučiti odgovarajuće lekove za lečenje srčane mane ili oboljenja, kao što su diuretici za smanjenje otoka ili beta-blokatori za kontrolu srčanog ritma.

U težim slučajevima, gde srčana mana ozbiljno ometa normalno funkcionisanje srca ili prenos krvi, može biti potrebna hirurška intervencija. Zahvat može uključivati popravku srčanih zaklopki, korekciju defekata septuma ili druge operacije srca.

Ponekad, promena životnog stila može biti korisna. Saveti lekara uglavnom uključuju izbegavanje pušenja, zdravu ishranu, redovno vežbanje i kontrolu faktora rizika kao što su visok krvni pritisak ili dijabetes.

Kateterizacija srca je invazivna procedura koja se koristi za dijagnostiku i, u nekim slučajevima, lečenje srčanih problema. Pomoću katetera se pristupa srcu kako bi se izvršile određene intervencije, na primer, postavljanje stenta ili balon dilatacija.

šum-na-srcu2

Važno je da se lečenje šuma na srcu sprovodi pod nadzorom kardiologa ili kardiohirurga, jer će oni doneti najbolju procenu i preporuku za konkretan slučaj. Redovne kontrole i praćenje su takođe ključni, kako bi se osiguralo da se srčano stanje drži pod kontrolom i sprečile eventualne komplikacije.

Ukoliko prepoznajete navedene simptome i zabrinuti ste za svoje zdravlje, unesite pojam "šum na srcu" u prostor za pretragu na platformi Hipokratija i dobićete informacije o najboljim klinikama i kardiolozima. Nakon pregleda, ostavite svoje iskustvo i na taj način pomozite drugima koji se nalaze u istoj situaciji.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right