Namirnice koje sadrže više proteina nego meso

13. oktobar 2023.

5 MIN


Cover Image for Namirnice koje sadrže više proteina nego meso

Šta je protein

Protein je ključan hranljivi sastojak i redovan unos proteina putem hrane osigurava normalno funkcionisanje ljudskog organizma.

Proteini podržavaju neke od najvažnijih procesa u našem telu:

  • Izgradnja i održavanje tkiva: Proteini igraju ključnu ulogu u izgradnji i održavanju tkiva, uključujući mišiće, kosti, kožu, kosu, nokte i organe.

  • Enzimi: Proteini deluju kao enzimi koji katalizuju (ubrzavaju) hemijske reakcije u telu. Enzimi su neophodni za razgradnju hrane, apsorpciju hranljivih materija, regulaciju metabolizma i mnoge druge biološke procese.

  • Imuni sistem: Antitela su specifični proteini koji igraju ključnu ulogu u odbrani organizma od infekcija i bolesti. Imuni sistem se oslanja na proteine kako bi prepoznao i neutralisao patogene.

  • Transport: Proteini prenose različite materijale kroz telo, uključujući kiseonik, hormone i hranljive materije kao što su glikoza i masne kiseline.

  • Hormoni: Neke vrste proteina služe kao hormoni koji regulišu različite funkcije tela, uključujući rast, reprodukciju, apetit i stresni odgovor.

  • Održavanje ravnoteže tečnosti: Proteini igraju ulogu u održavanju ravnoteže između tečnosti unutar i izvan ćelija, pomažući u regulaciji krvnog pritiska.

  • Transport lipida: Lipoproteini su kompleksi proteina i lipida koji prenose masnoće kroz krvotok. Oni igraju ključnu ulogu u transportu holesterola i drugih lipida.

  • Respiratorna funkcija: Hemoglobin, protein prisutan u crvenim krvnim zrncima, omogućava prenos kiseonika iz pluća do ćelija u telu.

  • Održavanje pH ravnoteže: Proteini takođe igraju ulogu u održavanju ravnoteže pH vrednosti tela, što je ključno za normalno funkcionisanje enzima i drugih bioloških procesa.

  • Popravka i obnova: Proteini su odgovorni za popravku oštećenih ćelija i tkiva. Kada telo doživi povredu ili infekciju, potrebno je više proteina za popravku i obnovu.

Zbog svih ovih funkcija, proteini su esencijalni za zdravlje i opstanak ljudskog organizma. Nedovoljan unos proteina može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući gubitak mišićne mase, slabljenje imunog sistema, usporen oporavak od povreda i bolesti... Zato je važno da se obezbedi dovoljan unos proteina putem ishrane.

namirnice-koje-sadrže-proteine

Okruženi smo namirnicama koje sadrže više proteina nego meso, a mnoge od njih su odlične opcije za vegetarijance i vegane, kojima je neophodan dobar izvor proteina biljnog porekla.

Tofu je napravljen od soje i sadrži visok nivo proteina. Možete ga pripremiti na razne načine, a upija ukuse drugih sastojaka, što ga čini odličnim dodatkom različitim jelima.

Seitan, takođe poznat kao pšenični gluten, je izuzetno bogat proteinima. Koristi se često u vegetarijanskim i vegan jelima.

Tempeh je fermentisani proizvod od soje koji je bogat proteinima i ima zemljani ukus. Možete ga koristiti u raznim jelima kao zamenu za meso.

Pasulj je odličan izvor proteina i vlakana. Možete ga koristiti u supama, salatama ili kao osnovu raznih jela.

Crna soja ima visok sadržaj proteina i koristi se u različitim azijskim kuhinjama.

Leblebije su bogate proteinima i vlaknima, te se često koriste u humusu.

Grčki jogurt je odličan izvor proteina i kalcijuma. Možete ga jesti samog, a javlja se i kao sastojak u brojnim receptima.

Quinoa je bogata proteinima i esencijalnim aminokiselinama. Osim toga, sadrži i vlakna i razne vitamine i minerale.

Bundeva, odnosno, semenke bundeve su bogate proteinima i zdravim mastima. Mogu se jesti sirove ili pečene, kao zdrava grickalica.

Chia semenke su izuzetno bogate proteinima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Dodaju se smoothijima, jogurtu ili se koriste u pripremi pudinga od chia semenki.

Ove namirnice ne samo da sadrže visok procenat proteina, već su često bogate i drugim hranljivim sastojcima, kao što su vlakna, vitamini i minerali. Zdrava ishrana podrazumeva kombinovanje različitih izvora proteina, kako biste svom telu obezbedili esencijalne aminokiseline, neophodne za normalno funkcionisanje.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right