Kako se računaju kalorije - nauka iza namirnica!

1. decembar 2023.

3 MIN


Cover Image for Kako se računaju kalorije - nauka iza namirnica!

Računanje kalorija u namirnicama obično se oslanja na merenje energije koju telo dobija iz različitih hranljivih materija: proteina, ugljenih hidrata i masti. Kalorije predstavljaju jedinicu mere energije koju organizam dobija iz hrane.

Kako se računaju kalorije:

Proteini: Proteini sadrže oko 4 kalorije po gramu. Oni su esencijalni za izgradnju i obnovu ćelija, a tokom varenja ih telo razlaže u aminokiseline, koje su potrebne za različite funkcije organizma.

Ugljeni hidrati: Ugljeni hidrati pružaju oko 4 kalorije po gramu. Oni su glavni izvor energije za organizam, a nakon varenja pretvaraju se u glukozu, koja se koristi za obezbeđivanje energije.

Masti: Masti sadrže najviše kalorija - oko 9 kalorija po gramu. Osim u obezbeđivanju energije, masti imaju ulogu u apsorpciji vitamina i odžavanja zdravlja ćelijskih membrana.

Alkohol: Alkohol pruža oko 7 kalorija po gramu. Iako nije nužan za organizam, alkohol može doprineti ukupnom unosu kalorija.

Da biste izračunali ukupan broj kalorija za neki obrok, saberite kalorije koje dolaze iz proteina, ugljenih hidrata i masti, uzimajući u obzir njihovu gramažu. Nutritivne informacije koje se nalaze na deklaracijama (obično na poleđini ambalaže različitih namirnica) su od velike pomoći prilikom određivanja ovih vrednosti.

Za održavanje zdrave i balansirane ishrane uglavnom se nećete moći osloniti isključivo na praćenje kalorija. Kvalitet i nutritivna vrednost hrane, kao i raznolikost u ishrani, takođe su ključni faktori. Najbolje rezultate će doneti uravnotežena ishrana i odgovarajući unos vitamina, minerala, vlakana i drugih hranljivih materija, kako bi se zadovoljile nutritivne potrebe organizma.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right