Bolesti

Cover Image for Dijabetes tip 2 - prepoznajte simptome na vreme!
Dijabetes tipa 2 je hronično stanje u kojem telo ne može efikasno koristiti insulin ili ne proizvodi dovoljno insulina da reguliše nivo šećera u krvi. Uzrok nastanka dijabetesa tipa 2 nije potpuno razjašnjen, ali veruje se da se javlja usled kombinacije genetskih faktora, faktora okruženja i životnog stila.
Cover Image for Dijabetes tip 1 - simptomi i glavni uzročnici bolesti
Tačan uzrok nastanka dijabetesa tipa 1 nije u potpunosti poznat, ali se veruje da genetska predispozicija i faktori okruženja igraju ulogu u njegovom razvoju. Osobe koje imaju određene genetske varijacije imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 1.
Cover Image for Alergija na ambroziju - kako uticati na simptome
Alergija na ambroziju obično se javlja tokom sezone cvetanja ambrozije, koja obično počinje u kasnoj letnjoj ili ranoj jesenjej sezoni, zavisno od geografskog područja. Ambrozija je poznata kao jedan od najjačih alergena među biljkama.
Cover Image for Male boginje - kako se prenose i kako se leče
Male boginje, poznate i kao morbili, uzrokuje virus malih boginja (Morbillivirus). Nakon izlaganja virusu malih boginja, virus se umnožava u disajnim putevima i širi se po celom organizmu. To rezultira pojavom simptoma malih boginja, kao što su visoka temperatura, kašalj, kijanje, curenje iz nosa, crvenilo očiju (konjuktivitis) i osip koji se širi po celom telu.
Cover Image for Hemoroidi - kako nastaju i kako ih sprečiti
Hemoroidi su proširene i upaljene vene koje se javljaju u analnom području. Najčešće su prisutne u donjem delu rektuma ili oko anusa. Hemoroidi su vrsta venske bolesti i mogu biti unutrašnji ili spoljašnji, u zavisnosti od položaja.
Cover Image for Srčani udar - kako nastaje i kako se leči
Srčani udar, poznat i kao infarkt miokarda, je ozbiljno medicinsko stanje koje se javlja kada protok krvi u srčanim arterijama, koje snabdevaju srčani mišić kiseonikom i hranjivim materijama, postane ograničen ili potpuno prekinut. Srčani udar predstavlja značajan deo ukupne smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.
Cover Image for Melanom - sve što bi trebalo da znate o ovom obliku raka kože
Melanom je najozbiljniji oblik raka kože i povezan je sa štetnim uticajima ultraljubičastog (UV) zračenja na kožu. Rana dijagnoza melanoma može biti ključna za uspešno lečenje i povećanje šansi za potpuno izlečenje.
Cover Image for Poremećaj deficita pažnje - hiperaktivnost kod dece
Poremećaj deficita pažnje - hiperaktivnost je neurobiološki poremećaj koji se obično javlja u detinjstvu i karakteriše ga kombinacija simptoma deficita pažnje, hiperaktivnosti i impulsivnosti. Hiperaktivnost može imati različite uzroke i često je povezana sa različitim faktorima.
Cover Image for Demencija - kako nastaje, simptomi i mogućnosti lečenja
Najčešći oblik demencije je Alzheimerova bolest, koja se karakteriše nakupljanjem abnormalnih proteina u mozgu, kao što su beta-amiloidni plakovi i neurofibrilarni čvorovi. Ovi oštećeni proteini dovode do propadanja i gubitka ćelija mozga, što rezultira progresivnim gubitkom kognitivnih funkcija.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right