Bolesti

Cover Image for Alopecija - simptomi, vrste i opcije lečenja
Alopecija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje gubitka malja na telu, posebno kose na vlasištu. Uzroci nastanka alopecije se mogu razlikovati, stanje može biti privremeno ili trajno, a postoje i različiti oblici alopecije.
Cover Image for Rak debelog creva - sve što bi trebalo da znate o ovoj malignoj bolesti
Rak debelog creva je maligni tumor koji se javlja u debelom crevu ili rektumu. U pitanju jeje jedan od najčešćih kancera širom sveta. Prema podacima iz 2020. godine, zabeleženo je oko 1,9 miliona novih slučajeva raka debelog creva, što predstavlja 10,2% svih novodijagnostikovanih slučajeva kancera.
Cover Image for Gonoreja - kako se prenosi i kako se leči
Gonoreja je polno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoeae. Ova bakterija može zaraziti genitalni trakt, rektum, grlo ili oči. Simptomi gonoreje mogu varirati zavisno od pola i mesta infekcije.
Cover Image for Leukemija - sve što bi trebalo da znate o malignoj bolesti ćelija krvi
Leukemija je maligna bolest krvi i koštane srži koja se karakteriše nekontrolisanom proizvodnjom nezrelih belih krvnih zrnaca (leukocita). Kod osoba sa leukemijom, normalan proces sazrevanja belih krvnih zrnaca je poremećen, što dovodi do akumulacije nezrelih i neefikasnih ćelija.
Cover Image for Išijas - kako nastaje i kako se leči
Termin Išijas (išijalgija) se koristi za opisivanje simptoma koji nastaju kao rezultat iritacije ili pritiska na išijatični nerv. Išijatični nerv je najduži nerv u telu, koji se proteže od donjeg dela kičme, kroz zadnjicu i niz zadnju stranu noge sve do stopala.
Cover Image for Orhitis - prepoznajte simptome i reagujte na vreme!
Orhitis je upala jednog ili oba testisa, što može uzrokovati bol, otok i nelagodnost u tom području. Ova upala često rezultira povećanjem testisa i može uticati na njegovu funkciju.
Cover Image for D-dimer - na šta ukazuje i kako se tretira
D-dimer se koristi kao laboratorijski test za dijagnozu prisutnosti krvnog ugruška u telu. Kada postoji krvni ugrušak, nivo D-dimera obično je povišen. Važno je napomenuti da povišeni nivo D-dimera može biti i rezultat drugih stanja, kao što su upala, trauma ili operacija.
Cover Image for Hipotenzija - kako se ispoljava i kako se leči
Hipotenzija je stručni izraz koji se koristi za opisivanje niskog krvnog pritiska. Javlja se kada krvni pritisak padne ispod normalnih vrednosti.
Cover Image for Stomačni virus - kako dolazi do zaraze i kako se leči
Stomačni virus, poznat i kao gastroenteritis, je upalna infekcija digestivnog sistema koja se često manifestuje simptomima kao što su mučnina, povraćanje, dijareja, stomačni grčevi i ponekad groznica. Ova infekcija može biti izazvana različitim uzrocima, uključujući viruse, bakterije i parazite.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right