5 benefita dobrog sna

24. novembar 2023.

3 MIN


Cover Image for 5 benefita dobrog sna

Dobar san ima mnogo pozitivnih efekata na fizičko i mentalno zdravlje.

Najbitniji efekti su:

Poboljšana kognitivna funkcija - dobar san poboljšava kognitivne funkcije kao što su koncentracija, pažnja, pamćenje i sposobnost rešavanja problema. Uz dobar san ćete se osećati mentalno osveženi i sposobni za bolje donošenje odluka.

Fizičko zdravlje - dobar san podržava fizičko zdravlje tako što jača imunološki sistem i smanjuje rizik od hroničnih bolesti, kao što su srčane bolesti, dijabetes i gojaznost.

Emocionalno blagostanje - san ima značajan uticaj na emocionalno zdravlje. Dobar san može smanjiti nivo anksioznosti, depresije i stresa, a takođe pomaže da se regulišu emocionalne reakcije na stresne situacije.

Regulacija apetita - nedostatak sna može dovesti do disbalansa hormona koji kontrolišu osećaj gladi i sitosti, što može rezultirati povećanim unosom kalorija. Dobar san pomaže u održavanju zdrave telesne težine.

Bolji fizički izgled - san igra važnu ulogu u regeneraciji kože i ublažava znakove starenja. Dobar san često rezultira svežijim i mlađim izgledom.

Navedene činjenice će vas sigurno motivisati da više pažnje poklonite brizi o kvalitetu svog sna. Zahvaljujući brzom tempu života, značaj kvalitetnog sna često zanemarujemo, te sebi uskraćujemo san kako bismo pozavršavali sve obaveze. Dovoljno sna dozvoljava našem organizmu da se odmori i pripremi za nove izazove i stresne situacije, te direktno utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje i blagostanje.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right